Над 3 хил. души играха хоро в Русе с Илия Луков

Днес в Русе се проведе концер на народния певец Илия Луков и танцова формация „Мездра“. Концертът е част от националната инициатива на певеца – с хороводна стъпка из България. По време на събитието беше организирано и фолклорно надиграване „Да се хванем на хорото“, в което се включиха повече от 3000 души.

„Нека децата помнят кои са и пазят в душата си България!.. Вчера се навършиха 143 години от избухването на Априлското въстание и в част от песните ще споменаваме и онези българи, които дадоха живота си, за да бъдем свободни и за да ни има днес!“, заяви Луков.

Сред песните, които представи в богатия си репертоар пред русенци, бяха „Изви се хоро големо“, „Кажи, Яно“, „Не бягай Донке от мене“, „Кой уши бяйряка“, „Сватба прави Иво болярина“, „Мъжка молитва“, „Къде си, вярна, ти, любов народна“, „Що ми е мило ем драго“ и др.

Областният управител Галин Григоров, евродепутатът Ангел Джамбазки, с чиято подкрепа се осъществи днешната инициатива, както и народният представител Искрен Веселинов бяха сред гостите на събитието.

Необходимо е да се отбележи, че по негова идея през 2005 година близо 12 000 души в продължение на час и половина танцуват българско хоро на площад „Александър Невски” в София. Счита се, че благодарение на това грандиозно събитие започва истинско възраждане на народните български танци, към които имат изключителен интерес както българи, така и чужденци. Именно през 2005 г. се поставя началото на проекта „Най-дългото хоро в света”, който през 2006 г. разшири своя хоризонт с посланието „България поздравява европейските градове с най-дългото българско хоро”.

Източник: kmeta.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.