Начало | Събития | Илия Луков пя на нашите сънародници в Западните покрайнини

Илия Луков пя на нашите сънародници в Западните покрайнини

нашите сънародници в  Западните покрайнини

На Илинден, 2 август (по стар стил), Илия Луков гостува при нашите сънародници в Западните покрайнини. В 10ч. в с. Бресница се отслужи литургия в манастира Св. Илия, на която присъстваха много наши сънародници,  живеещи в градовете Враня, Ниш, Сурдолица. Имаше и дошли българи от Белград. След службата народният певец Илия Луков изпя няколко стари песни в двора на манастира, след което хората се хванаха на кръшно хоро.

 Малко по-късно певецът гостува и на събора в с. Извор, който също празнуваше Илинден, с още повече гости, дошли специално за този ден. В старата църква  на с. Извор, която е идентична с църквата  в гр. Банско, свещи запалиха стотици наши сънародници от цялата Босилеградска община. Специално за празника беше поканена и Елена Огнянова, фолклорист и писател, коята разказа много интересни исторически препратки. На хорото в с. Извор се хвана и Антония Велева, ген. консул на РБ в гр. Ниш.

Празничният маратон завърши с голям концерт на Илия Луков и участниците в 7-дневния международен фестивал "Босилеградско краище пее и танцува" в  Босилеград. 

Дизайн и програмиране: